Robotkentaurt küldünk a Marsra
2014. október 13. írta: HD Dani

Robotkentaurt küldünk a Marsra

robotkentaur3.jpgA technológia bizarr irányokat vehet néha – az ESA és a NASA által tervezett robotkentaurok erre a legjobb példák.

Az Európai Űrügynökség (ESA) által fejlesztett, egyelőre félkész kentaurt (a képen itt jobbra) most személyesen is megtekinthette a publikum technológiai központjuk nyílt napján. Az eszközt négykerék-meghajtással és két szabadon mozgatható robotkarral szerelték fel.

A szakemberek úgy képzelik el, hogy a Marsra küldött asztronauták a robotot távirányítással vezérelhetik majd, miközben a nem éppen vendégmarasztaló felszín helyett egy a Mars körül pályára állított űrállomáson élnek. Ezzel elkerülnék a késleltetés problémáját is, a precíz műveletek távirányítású kivitelezéséhez ugyanis a két bolygó túlságosan messze van egymástól. Ráadásul olcsóbb is a megoldás, hiszen az emberes Mars-expedíció egyik legnagyobb problémája a költséges és egyben veszélyes leszállás, mivel a vörös bolygónak gyakorlatilag nincsen légköre, amellyel a szabadesést fékezhetnék.

A robot tesztelését a jövő évben kezdik meg, a távvezérlő rendszer már most a Nemzetközi Űrállomáson van.

A koncepció egyáltalán nem új, korábban a NASA is készített már robotkentaurt a General Motorsszal közösen. A Robonaut 2 legnagyobb erőssége kézügyessége volt, ezt párosították a négykerék-meghajtás erejével. A Robonaut ugyanakkor felszerelhető például lábakkal is, az egyik típust éppen áprilisban tesztelték az ISS-en.

robotkentaur2.jpg

Büszkén pózol a robonauta a Johnson Űrközpont tesztpályáján

A NASA szerint a robonauták nélkül elképzelhetetlen az űrkutatás jövője, és ebben egyet is kell értenünk. Úgy tűnik, Asimov tévedett arról, hogy az emberi formájú robotok felelnek meg a legjobban az űrbéli feladatokra – de azért reméljük, hogy az idegenek nem ezzel a bizarrul mulatságos szerzettel találkoznak majd először, ha úgy adódna.

A bejegyzés trackback címe:

https://hdplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr846781389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hölgypilota · http://holgypilota.blog.hu 2014.10.13. 18:21:52

Az aranyfejű robothapsiról mi is irtunk, amikor még láb nélkül a Nemzetközi Űrállomáson csajozott. repulnijo.hu/2011/02/25/nicole-az-urben-randevuzik-az-aranyfeju-humanoid-robottal/ -
süti beállítások módosítása