Távkapcsolók akkor és most: a garázsnyitóktól az okosházakig
2014. október 09. írta: HD Tamy

Távkapcsolók akkor és most: a garázsnyitóktól az okosházakig

lazy bone.jpgBár az első elektromos televíziót 1927-ben mutatták be, az első távirányító csak 1956 júniusában jelent meg az amerikai háztartásokban. A mai fiatalok gyermekei számára már elképzelhetetlen lesz egy televízió távirányító nélkül, de akkoriban mi szükség is lett volna távirányítóra, hiszen nemhogy DVD-lejátszó vagy Blu-ray nem volt, de kezdetben egy csatornán, fekete-fehérben ment csak adás, napi néhány órában.

Távirányítású hétköznapok

Napjainkban szinte mindenhez van távirányító a fűtéstől az ablakrolókon át a harctéri gépekig, sőt, hamarosan a fogamzásgátlás és egyéb gyógyszerek adagolása is távirányítással működhet majd. Ennek köszönhetően ma sem könnyű elképzelni, milyen lehetett egy világ, ahol minden 100 háztartásra jutott egy televízió és egy egész falu egy lakásban nézte az egyetlen csatornát.

Vissza a gyökerekhez

Kevesen tudják, hogy a televíziókhoz készítendő távkapcsolókat Nikola Tesla jegyezte elsőként 1893-ban. A németek a második világháborúban már használtak távirányítású motorcsónakokat, azonban a civil szférában a távirányítók csak az 1940-es években jelentek meg – automata garázskapuk irányítására.

zenith.jpg1950-ben megjelent az első, kifejezetten televíziókhoz tervezett távkapcsoló, mellyel be és ki lehetett kapcsolni a tévét, illetve csatornát váltani. Érdekessége, hogy napjainkban elképzelhetetlen módon közvetlenül, vezetékkel kapcsolódott a televízióhoz – feltehetően ennek köszönhető, hogy nem okozott zajos sikert, hiszen kezelése meglehetősen nehézkes volt.

Az első vezeték nélküli távirányítót a Zenith Electronics mutatta be 1955-ben, Flash-Matic néven. Ezek a távirányítók ultrahangos jellel, elem nélkül működtek, és egészen az 1980-as évekig minden kapcsoló a piacon ilyen jellel működött.

Infravörös jel vs. ultrahang

Az ultrahangos távkapcsolók uralmát közel harminc év diadalmenet után az 1980-as évek elején az infravörös jellel működő kapcsolók vették át, melyek napjainkban is uralják a háztartásokat. Más kérdés, hogy az elmúlt évtizedek diadalmenete is megtörni látszik idővel.

Mi a jövő?

A mai technológiai fejlődés mellett a jövő megjósolhatatlan. Ma még az infravörös távkapcsolókat használjuk, de gondoljunk a csak a számítógépről közvetlenül a televízióra küldött filmekre, a tabletről irányítható okosházakra és autóriasztókra – a jövő már kopogtat, de hogy mit hoz nekünk, mikor kitárjuk a virtuális ajtót, egyelőre lehetetlen megmondani.

A bejegyzés trackback címe:

https://hdplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr196774387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása