Kezünkben a jövő: fogamzásgátlás távirányítással
2014. augusztus 28. írta: HD Tamy

Kezünkben a jövő: fogamzásgátlás távirányítással

Távirányítás a legfurcsább helyeken 1. rész

furcsa távkapcsolók 1.jpgFogamzásgátló chipet fejlesztettek ki a kutatók Massachusettesben, Bill Gates támogatásával. A modern fogamzásgátló eszköz kifejlesztését az motiválta, hogy a napjainkban hozzáférhető fogamzásgátló implantátumok esetében a fogamzásgátló hatás megszüntetéséhez orvosi beavatkozás szükséges, hiszen az implantátumot el kell távolítani a szervezetből.

Fogamzásgátlás egy gombnyomásra

Az új fejlesztésű chip mérete 20mm*20mm*7mm, ez az apró készülék pedig összesen 16 évre elegendő adagot tartalmaz a levonorgestrel nevezetű fogamzásgátló hormonból. Ez a chip kerülhet majd a nők bőre alá, a hozzá kapcsolt távirányítóval pedig bármikor elindítható vagy leállítható a hormonok adagolása.

Dr. Robert Farra, az MIT kutatója szerint az eszköz ki és bekapcsolásának lehetősége egyfajta kényelmi faktort jelent a családtervezésben.

Az eszköz már működőképes, azonban egyelőre még nincs megfelelően biztosítva az, hogy a kapcsolóval vagy egyéb beavatkozással valaki ne kapcsolhassa ki a chipet az azt viselő nők tudta nélkül. Amint a biztonságos irányítás garantált lesz, megkezdődhetnek a klinikai tesztek. Várhatóan 2018-ban kerül piacra, a késztők szerint versenyképes áron.

A gyógyszerészet modern arca

Ennek az adagolóchipnek a legnagyobb ereje mégis a jövőbeni felhasználásban rejlő lehetőségek. Az orvostudományban számos olyan terület létezik, ahol kiemelten fontos a gyógyszerek rendszeres adagolása. Ezzel az implantátummal segíthetnek a jövőben akár szervátültetésen átesett pácienseken, akik kilökődésgátlót szednek, de komoly segítség lehet például az alzheimeres betegek gyógyszereinek adagolásában is.

Amíg azonban ennek az ideje elérkezik, egyelőre be kell érnünk az all-in-one távirányítókkal, melyekkel minden elektronikus eszközünket egy gombnyomással irányíthatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://hdplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr776645867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2014.08.29. 13:01:59

És ha a pasi szeretné magának a távirámyítót..? :)

randomuser1 2014.08.29. 16:33:23

a vifin nevelekdett kis hekkerpalánták már mosolyra húzták a szájukat :)
süti beállítások módosítása