...mert ugye neked sem 8, hogy mit néz a gyerek?
2014. október 31. írta: HD Sándor

...mert ugye neked sem 8, hogy mit néz a gyerek?

televízió gyermekek távirányító.jpgA média térhódításáról és hasonló egyebekről már egészen felesleges beszélni. Minden mondat közhely, mindenki immunis az egyébként jó szándékú prevencióra, hiszen minél többet hallunk valamit (ráadásul ugyanabban az oktató hangnemben), annál kevésbé tesz ránk benyomást.

 

De mégis, mi a fenét csináljon egy szülő, ha egyfelől nem akarja tiltani a gyereknek a tévézést, másrészt azonban nincs ereje és ideje minden esetben felügyelni a kicsiket, míg tévéznek?

 

Jogszabályok és a legújabb kampány

 

A Médiaunió Alapítvány társadalmi célú kampánya, mely az elmúlt hónapok óta igyekszik hatást gyakorolni a szülőkre, nagyon dicséretes és minden tekintetben minőségi törekvés. Azonban fel kell tennünk a kérdést: vajon mit lehet elérni vele? Lesz-e áttörés, társadalmi szinten mérhető változás a kiskorúak korlátlan televíziózását illetően? A kampány kétség kívül nagy hatású és alaposan szervezett, de egyáltalán nem biztos, hogy bármit is ér. A szülők, még a legöntudatosabbakat is figyelembe véve, nemigen vállalhatják, hogy innentől kezdve majd esélyét sem adják annak, hogy gyerekeik olyan műsort nézhessenek a televízióban, amit bármilyen okból kifolyólag nem volna tanácsos látniuk.

 

A törvények és előírások sajnos annyit érnek csupán, mint a hatásukra a képernyő sarkában megjelenő kék háromszögek, sárga, meg piros körök, illetve a műsorok előtt beharangozott korhatáros felhívások...

 

 

Gyerekzár csatornákhoz kötve – És a távirányítót sem kell a szekrény tetejére rejteni

 

Minden bizonnyal a gyerekzár a leghatékonyabb megoldás. Jó ideje alkalmazza már szinte valamennyi tévészolgáltató, de a felmérések alapján csak nagyon kevés háztartásban használják. Mi ennek az oka?

 

A szülők nagy része nem igazán mozog otthonosan a technika világában. Gyakori, hogy a tízéves Lacika, vagy az ugyanennyi idős Juliska, illetve anyuka-apuka technikai felkészültsége között akkora a különbség, hogy azt szinte fel sem lehet fogni. Így a gyerek vagy megoldja magának a dolgot és inaktiválja a nem elég figyelmesen beállított gyerekzárat, vagy ami ennél sokkal jellemzőbb: a szülő meg sem próbálja aktiválni azt.

 

hdilluszt.jpgMiért? Mert nincs kedve, ideje, ereje, stb. arra, hogy bíbelődjön a különböző menüpontokkal és kikeresse a megfelelő beállítást, majd kódolja a gyerek védelmében azokat a csatornákat, amelyeket nem tanácsos néznie.

 

Pedig érdemes időt szánni minderre, hiszen ez valóban hatékony megoldás, szemben a médiakampánnyal. Beszélni kell a problémáról, nem lehet eléggé hangsúlyozni a témakört, de alternatívát és megoldást kell kínálni a szülőknek.

 

Egy jól beállított gyerekzár távirányítón keresztül is aktiválható/inaktiválható, s ami szintén nem elhanyagolható szempont a szabad nevelés tekintetében: a távirányítót nem kell elvenni a gyerektől. Nem kell azt éreznie, hogy neki tilos az önálló tévézés. Mert nem is az. Ami tilos: gátat szabni a gyerekek egészséges fejlődésének (például érthetetlen és agresszív műsorok megtekintésének engedélyezésével, de ugyanígy megmagyarázhatatlan tiltások eszközölésével is.)

A bejegyzés trackback címe:

https://hdplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr466844809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tavolirokon2 2014.10.31. 18:47:35

Nekem nem igazan jott at mi ez a gyerekzar amirol a cikk makog, de ha nem szuri ki a reklamokat, akkor nem teszi biztonsagossa a TVnezest.

Barki, barmilyen szandekkal es nemi penzzel barmit megnezethet azzal, aki TVzik.

Ugyanugy nem tilos egy gyereknek "onalloan TVzni", es pont annyira jo otlet is, mint lehuzott ablakkal parkolni, labtorlo ala tenni a lakaskulcsot, nagy koteg keszpenzt farzsebben vinni a negyes-hatoson, olvasatlanul barmit alairni, tuzfal nelkul internetre csatlakozni, vagy adblocker nelkul webezni.

Ad Dio 2014.10.31. 19:28:05

Nincs kábeltévénk. A gyerekeim ennek SEMMI hátrányát nem látják. Csak előnyét.

efi 2014.10.31. 20:56:23

@Ad Dio:
Ha nincs, akkor összehasonlítási alap sincs.
Pl.: nem tudok kínaiul. Ennek semmi hátrányát nem látom. Mégis honnan tudhatnám...?
@tavolirokon2:
Gyerekzár: az adott csatornára lépve kódot kell beütni ahhoz, hogy nézhető legyen. (Persze ezt előzőleg be kell állítani). Nos, a helyzet az, hogy senki nem akar úgy a fotelben elfolyva végigléptetni 100 csatornát, hogy 80-nál még kódot is beír (sötétben főleg) minden egyes alkalommal, a 3. végigpásztázás után inkább kiveszi mindről, az biztos, vagy megy az idegszanatóriumba. Na EZÉRT nem használják, nem hiszem, hogy ez ilyen nagy titok. Max a szexcsatornáknál lenne értelme, de az meg úgyis 23 h után kezdődik, úgyhogy ott se.
A megoldás természetesen az lenne, hogy úgymond EGYBEN kellene az ilyen csatornákat kezelni vagyis: eleve 2 távirányító lenne, az egyikkel gyerek kapcsolgat és csak bizonyos csatornák jönnek be, a másikkal a felnőtt - ami bekapcsolás után kódot kér - és azzal megy minden, (utóbbin még lenne egy gomb is, ami a gyereküzemmódot aktiválná, hogy a már bekacsolt tv-t is ott lehessen hagyni bátran). Még 20 év is rájönnek a gyártók is.

Krisz11 2014.10.31. 21:18:50

Butaság ez a gyerekzár. Inkább példát kell mutatni, mint ilyen hülyeségeken az agyunkat törni.

"például érthetetlen és agresszív műsorok"
Nálam ebbe a kategóriába csak a maunika só meg a való világ tartozik. De ezektől nehezen lehetne megvédeni valakit. Max el lehet mondani, hogy ezek féreg szintű lények, és bohócnak szerepelnek a TV-ben, nem példaként.

Ad Dio 2014.10.31. 21:45:48

@efi:

"Ha nincs, akkor összehasonlítási alap sincs.
Pl.: nem tudok kínaiul. Ennek semmi hátrányát nem látom. Mégis honnan tudhatnám...?"

Ez nem így van. Ugyanis össze tudom vetni a gyermekeimet a kortársaikkal. Msáfelől figyelek arra is, hogy ők ezt hogy élik meg és nincs bennük emiatt hiányérzet (pedig hallanak a tv-ről másoktól). Mondok még durvábbat: játszani sem játszanak gépen, na erre varjál gombot :-D...

Vili Doli 2014.10.31. 23:00:54

Nem kell a gyereknek tévét nézni! Egyáltalán nem!

Az a sok buta és félelmetes, grafikailag alacsony színvonalú film, amit nekik szántak, HÁTRÁLTATJA A FEJLŐDÉSÜKET.

Jobban teszi a szülő, ma mesél a gyerekének, később ő maga olvas.

kubikos11 2014.11.01. 06:25:45

@efi: Ha pásztázni akarsz, leveszed a gyermekvédelmet, s majd a végén visszateszed.

megmondomúgyahogyvan 2014.11.01. 06:38:04

Kb. 15 éve nem nézek semmiféle kanálist. TV-nk van 3D-s. Mikor megvettem az eladó nem értette, hogy minek nekünk TV ha nincs benne adás. Van DVD lemezünk, van vincseszterünk, van internetünk. A gyermekeim csak akkor látják a szennyműsorokat, ha vendégségben vagyunk. Azok akik ezeket a csatonákat nézetik a gyerekeikkel, nos azok nem szeretik a gyerekeiket.
Nem kell gyerekzár mert teljesen felesleges.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.11.01. 10:00:34

Jó dolog lehet a gyerekzár, de a 6 éven aluliak számára ajánlott mesék többsége is tiltólistás egy kicsit is igényesebb szülőnél. A reklámokrók nem is beszélve...
Nem véletlen, hogy a diplomások körében egyre több családnál nincs tévé.

P Woodman 2014.11.01. 10:58:26

Na igen, csak a mai világban a kb 6-8 éves gyerekeknek okostelefonjuk van (minek?), és bármilyen tartalmat elérnek, a lefejezéstől a bármilyen pornóig...

kubikos11 2014.11.01. 22:41:25

@efi: Nem adónként veszed le, hanem a gyermekvédelmet magát kapcsolod ki. Gondolkozz, mielőtt írsz, lehet, hogy nem csak te vagy nem hülye a világban.
süti beállítások módosítása